içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kudretli bir ses ince bir ruh: İranlı sanatçı Jiyar ile tanışın

Sahne Adıyla akıllara kazınan İranlı sanatçı Jiyar, ''Dünyaya barış barış getirebilmek için öncelikle kin dolu düşüncelerimizden kurtulmalı ve bütünü görmeliyiz'' mesajını paylaşıyor.

Kudretli bir ses ince bir ruh: İranlı sanatçı Jiyar ile tanışın
Haberi Sesli Dinle

İranlı şarkıcı Shahram Etemadi Rad, sahne adıyla Jiyar, 1976’da, İran Tebriz’de doğdu, Osmanlı tarihine yön veren Kasr-ı Şirin kentinde büyüdü. Müziğe olan ilgisini genç yaşlarda keşfetti. 10 yaşında büyükannesinden hediye piyanosuyla müziğe ilk adımını attı. 14 yaşında profesyonel piyano dersleri aldı, ardından Ermeni virtüöz Zaven Yedigarian ile keman çalışmaya başladı.

Jiyar, ileriki yıllarda bu kez insan ruhundaki müziğin peşine düştü ve kariyer yolculuğuna oyunculuğu da ekledi. 1989 yılında Yadollah Noasri’nin yönettiği “The Ball (Top)” adlı filmde başrol oynadı. Öte yandan, 1990’da “The Beach (Sahil)” adlı tiyatro oyunu için yazdığı sahne müziği ile dikkat çekti. Ancak İran’da baskıcı rejimin kısıtlamaları nedeniyle müzik faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Yine de boş durmayan sanatçı, bu süre zarfında Tebriz Devlet Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği eğitimi aldı. Bu sefer de kodlama dünyasının gizli bestekârı oldu.

2012 yılında Avrupa'ya göç eden Jiyar, bu dönemde müziğe yeniden odaklanma şansı elde etti. Fransa ve Almanya’dan şarkıcılarla birlikte çeşitli tekliler kaydedip yayınladı. Bir yandan da Şilili ünlü tenor Giancarlo Monsalve’den opera tekniği üzerine şan dersleri aldı. Klasik şan tekniğiyle seslendirdiği pop bestelerinde sosyal ve siyasî konulara da değinen sanatçı, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkilerini ve İran'daki siyasî olayları duygu dolu mısralarına taşıdı. Sonra, bugün ikinci anavatanı saydığı Türkiye’ye geldi.

Jiyar, kudretli sesinin içinde evrensel bir felsefe de taşıyor. Farklı milletlerin müziğine hayranlık duyan sanatçı, özellikle dramatik şarkılar yazıp düzenlemeyi seviyor. Müziğiyle herhangi bir inanç veya kültürden bağımsız olarak tüm insanlara hitap eden, Jiyar “Dünyaya barış getirebilmek için öncelikle kin dolu düşüncelerimizden kurtulmalı ve bütünü görmeliyiz.” mesajını paylaşıyor. Çünkü o da tıpkı çoğumuz gibi, pek çok talihsiz siyasî olayın içinde kendini buluvermiş bir dünya vatandaşı… Jiyar’ın, aynı zamanda doğayla özel bir bağı var ve ilhamının yarısını doğada geçirdiği bu zamanlara borçlu olduğunu söylüyor.

Yakın zamanda piyanist Baturay Yarkın ile birlikte eski bir Azeri aşk şarkısı olan “İntizar”ı kaydeden Jiyar, Türk dinleyicisini derinden etkiledi. Belki kendisini yakın zamanda başka meşhur Azeri türkülerini de seslendirirken duyarız. Ya da hiç ummadığımız bir anda tüm dünyaya yayınlanan bir Türk TV dizisinde başrol olarak karşımıza çıkar… Ya da dünyayı şehir şehir gezip bize deneyimlerini aktarırken buluruz karşımızda… Kim bilir? Ama şundan hiç kuşku yok ki, Anadolu’yu ikinci anavatanı saymış bu kudretli ama bir o kadar ince ruhlu adam kalplerimize daha pek çok kere dokunacak.

 

https://youtube.com/c/jiyar

https://instagram.com/Jiyar.music

http://www.jiyarmusic.com

Tarih: 21-07-2023

Fatide / 21-07-2023 18:39:00
آقای جیاررادوست دارم صدایش عالی وانسان شریفی است موفق وپیروز باشند
Ali Nejad / 21-07-2023 18:29:00
جوانی مودب باصدای گرم ودلنشین آرزوی تندرستی و سلامتی وموفقیت برایش داریم علی
FACEBOOK YORUM
Yorum